Over circus in Vlaanderen

Circus in Vlaanderen vormt een dynamische biotoop waarin mensen en organisaties van allerlei pluimage vertoeven. Van experimentele gezelschappen die doelbewust de grenzen van circus aftasten tot klassieke familiecircussen die wekelijks van stad naar dorp trekken, en alles daartussenin.

Be Flat

Van evenementen met een lokaal bereik tot internationaal toonaangevende festivals. Van docenten die met specifieke doelgroepen werken tot gelauwerde artiesten die tot de crème de la crème van de podiumkunsten behoren. Van organisaties die door pioniers zijn opgericht tot het Vlaamse cultuurbeleid dat de krijtlijnen uitstippelt. De liefde voor circus is wat hen bindt en ervoor zorgt dat het circusveld blijvend op de kaart staat.

Ter promotie van circus in Vlaanderen

Deze website is er om aan programmatoren in binnen- en buitenland te tonen welke gezelschappen vandaag actief zijn en om een overzicht te geven van wat er gecreëerd wordt, in première gaat en wat er vandaag kan geboekt worden. Je vindt er niet enkel de grote namen terug, we nodigen ook uit om minder bekende artiesten en gezelschappen te ontdekken, want ook zij maken vaak ware pareltjes.

Circusvoorstellingen worden bij ons voornamelijk geboekt door cultuurcentra, (circus)festivals en andere cultuurhuizen. Dankzij het vrij uitgebreide netwerk van aanbieders met een hart voor circus, leren meer en meer mensen het circusaanbod kennen. Circus duikt met een zekere regelmaat op in de culturele seizoensprogramma’s. En wie alle circusfestivals wil aandoen is het jaar rond zoet.

Traditionele circussen

Daarnaast geven we zichtbaarheid aan de familiecircussen die op traditionele wijze op eigen risico rondtrekken en een vergunning moeten krijgen van de gemeenten om tijdelijk hun ‘chapiteau’ op te slaan op hun grondgebied. Voortbouwend op een rijke traditie, brengen ze een opeenvolging van verschillende circusacts aaneen gesproken door een spreekstalmeester.

Circusdecreet

Om de creaties mogelijk te maken kunnen artiesten subsidies aanvragen en aan de slag gaan in werkplaatsen (plekken waar circusartiesten en -gezelschappen zich artistiek kunnen ontwikkelen, verdiepen en heroriënteren, zonder verplicht toe te werken naar een speelklare voorstelling). Het unieke decretale kader - het ‘Circusdecreet’ - dat sinds 2008 in voege is, heeft gezorgd voor de beleidsmatige erkenning van circus als autonome kunstvorm én voor een cruciale zuurstofinjectie bij de ontwikkeling van de circussector. Een soliede beleidsvisie werd gekoppeld aan een eigen budgetlijn en een duidelijk geïntegreerd Vlaams subsidiekader voor circuskunsten. Opvallende keuze hierbij is dat alle circusvormen evenwaardig behandeld worden: klassiek of hedendaags, in tent of in de blackbox, elk circus en circusgezelschap kon aanspraak maken op subsidies. Ook circusateliers kunnen intekenen om structurele subsidies te ontvangen. Dankzij het Circusdecreet is Vlaanderen de perfecte uitvalsbasis om een gezelschap op te richten en voorstellingen te creëren.

Ondanks de ongelukkige bijklank die het woord circus hardnekkig blijft hebben, is het vandaag een volwaardige kunstvorm die in zijn steeds veranderende vorm de verbeelding blijft uitdagen en prikkelen.